Wist jij dat…?

8 april 2024

… Er sinds 2023 een verbod geldt op SBR rubber infill in kunstgrasvelden? *

* Vanaf 2023 geldt een verbod op het gebruik van microplastics, waaronder gerecycled materiaal (SBR) in kunstgrasvelden. Dit betekent niet dat het gebruik per direct verboden wordt. Er is een overgangsperiode van 8 jaar. Daarna mogen velden met SBR niet meer worden aangelegd. Bestaande velden mogen wel blijven liggen tot einde levensduur. Echter kiezen veel opdrachtgevers nu al voor een ander soort infill.

… Elk versleten kunstgrasveld een afvalberg SBR rubber infill gelijk aan 30.500 autobanden bevat?

… Deze afvalberg een waardevolle grondstof kan worden?

… GreenMatter van deze waardevolle grondstof nieuwe producten laat maken?

… We vanwege het verbod op SBR rubber infill in kunstgrasvelden, nu  geconfronteerd gaan worden met de uitdaging om een duurzame en circulaire oplossing te vinden voor de enorme hoeveelheid SBR rubber, die uit afgevoerde kunstgrasvelden komt?

Hoewel het verbod op het gebruik van SBR rubber in nieuwe kunstgrasvelden een belangrijke stap is richting milieubescherming, introduceert het een complex vraagstuk: wat te doen met de ontstane afvalberg? Elk afgedankt kunstgrasveld bevat zo’n 30.500 autobanden (+/- 120.000 kg) aan SBR rubber, dat voorheen werd hergebruikt in de aanleg van nieuwe sportvelden. GreenMatter pakt dit probleem aan door samen met CERU deze enorme hoeveelheid rubber op innovatieve wijze te recyclen.

Door het omvormen van wat eens beschouwd werd als afval; naar waardevolle grondstoffen, zoals producten voor de aanleg van sportfaciliteiten en recreatiegebieden, draagt GreenMatter bij aan de circulaire economie en helpt het de verdere verspreiding van microplastics te verminderen.

De komende weken zullen wij jullie volledig informeren over dit onderwerp (SBR Rubber). Wil jij hiervan op de hoogte blijven?  Volg ons dan op de sociale media kanalen van @GreenMatter.

Gerelateerde toepassingen

Van een versleten kunstgrasveld naar nieuwe gerecyclede sportvloer

Gemeente Amsterdam: voorloper op het gebied van circulariteit

Sportbedrijf Arnhem investeert in duurzame oplossingen!

Vragen?
Wij zijn bereikbaar via
+31 (0) 252 683 300 en [email protected]