De 3 veelbelovendste groene startups volgens GreenMatter

20 mei 2021

In de afgelopen jaren wordt er steeds meer aandacht besteedt aan duurzaamheid, circulariteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Vanwege de groeiende populariteit en noodzaak voor 'groene' initiatieven wordt er te pas en te onpas met deze termen gestrooid. Soms terecht, maar ook vaak onterecht. Hierdoor is er een nieuwe term ontstaan, namelijk: greenwashing. Deze term wordt gegeven aan bedrijven en organisaties die zich groener of maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan dat zij daadwerkelijk zijn. Er zijn gelukkig ook bedrijven die echt groen zijn en hiermee een plek verdienen in de GreenMatter top 3 meest veelbelovende groene startups gevestigd in Nederland.

GoodHout Hout gemaakt van kokosnootschillen.

GoodHout produceert een uniek houtsoort en Biobased composiet gemaakt van 100% natuurlijke kokosnootschillen. GoodHout doet dit op een unieke en innovatieve manier. Dankzij hun gepatenteerde technologie worden de natuurlijk aanwezige lijmen in de kokosnoot geactiveerd en wordt er op een 100% natuurlijke manier een alternatief voor hout geproduceerd. Het heeft uitzonderlijke eigenschappen, en geen toegevoegde formaldehyde. Zoals alle startups in onze GreenMatter top 3 meest veelbelovende groene startups levert GoodHout haar producten conform Europese normen. Eén van de belangrijkste redenen waarom GoodHout past in dit rijtje aan groene startups is hun bijdrage aan een circulaire economie. Dankzij de toepassing van upcycling in het productieproces worden kokosnootschillen die anders zouden worden verbrand, nu gebruikt om een nieuw en innovatief product van te maken. Aangezien er 60 miljard kokosnoten per jaar worden verbouwd, waarvan circa 85% van de schillen ongebruikt blijft, is GoodHout een groene startup waar Nederland trots op mag zijn!

Outlander Materials UnPlastic het alternatief voor eenmalig plastic

Outlander Materials heeft een duidelijke missie, namelijk het uitbannen van afval. Dankzij hun innovatie genaamd UnPlastic hebben zij een mooie stap gezet richting het behalen van hun missie. Door gebruik te maken van bestaande bronnen, bijproducten en afval uit de voedingsindustrie om materialen te maken, is een materiaal ontstaan dat composteerbaar is en geen giftige stoffen afgeeft. Dit materiaal heeft de naam UnPlastic gekregen en fungeert als hét alternatief voor het plastic dat wij iedere dag gebruiken. Outlander Materials zet alles in om UnPlastic uit te laten groeien tot een product dat levensvatbaar wordt voor grootschalige commerciële implementatie. Een complexe uitdaging die wij ten zeerste toejuichen. Daarom mag deze Nederlandse startup niet ontbreken in het rijtje groene startups.

BBBLS Klimaat-neutrale kassen

BBBLS bouwt klimaat-neutrale kassen door gebruik te maken van slimme isolatie met zeepbellen in een dubbele dakconstructie. Anton Paardekooper richtte het bedrijf in 2012 met drie compagnons op om telers te helpen meer impact te hebben op CO2-uitstoot, namelijk van 5 miljoen ton in de Nederlandse tuinbouw terug naar één miljoen ton. Inmiddels hebben ze zeven mensen in dienst en drie prototypes, waarvan één demo en twee verkocht. Nu is het zaak de kostprijs omlaag te brengen om te kunnen groeien. Dankzij de energiebesparende kassen van BBBLS wordt niet alleen het milieu minder belast, ook de kwekers verbruiken veel minder energie waardoor zij een hogere winstmarge overhouden. Een win-win situatie waarin nogmaals wordt onderstreept dat groene startups echt impact kunnen maken.

De impact van Nederlandse startups

Dankzij de eerdergenoemde startups, maar ook dankzij een hele hoop andere organisaties lijkt de transitie naar een circulaire economie steeds beter te verlopen. Ondanks dat Nederland al voorop loopt in het hergebruik van materialen, is er nog genoeg te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de verschuiving van downcycling naar upcycling. Ook wordt er nog weinig aandacht besteed aan preventie, hergebruik en reparaties. Door middel van onze circulaire producten gemaakt van gerecycled kunstgras proberen wij ook een bijdrage te leveren aan de groeiende circulaire economie. Voor deze bijdrage hebben wij afgelopen jaar zelfs het Plastics Recycling Award Europe mogen ontvangen. Het is in onze ogen echter belangrijk dat circulariteit nóg meer gaat leven in Nederland. Mede dankzij startups als GoodHout, Outlander Materials en BBBLS hebben wij hier al het vertrouwen in.

Gerelateerde toepassingen

Gemeente Amsterdam: voorloper op het gebied van circulariteit

Sportbedrijf Arnhem investeert in duurzame oplossingen!

Eerste grastegels van gerecycled kunstgras op groen terras

Vragen?
Wij zijn bereikbaar via
+31 (0) 252 683 300 en [email protected]