De groene picknicktafel

4 juli 2023

De picknicktafel was bij de start van GreenMatter een mooie aanzet om een circulaire grondstofstroom in beweging te brengen.

Sinds de millenniumwisseling zijn er veel kunstgrasvelden aangelegd, maar is er te weinig stil gestaan over hoe er met de te vervangen velden moet worden omgegaan. Hoe staat het met de verwijdering, de afvalstroom, de recycling van de vezels, de backing en de infill? Anno 2023 blijkt dat het hergebruik van kunstgras op een verantwoorde en circulaire manier wél mogelijk is!

Wij hebben in 2020 samen met Lankhorst Engineered Products de krachten gebundeld in de joint venture GreenMatter. Wij hebben het voortouw genomen in het hergebruik van grondstoffen van versleten kunstgrasvelden door nieuwe gerecyclede oplossingen voor op en rond het sportveld aan te bieden. Een van onze eerste oplossingen was de picknicktafel, die we daarom graag een keer willen uitlichten.

Voordelen duurzame picknicktafel

De picknicktafel is letterlijk en figuurlijk groen. Het recyclen van kunstgras levert een mooie donkergroene kleur op. Niet alleen de donkergroene kleur is herkenbaar, ook de footprint en levensduur. Het gebruik van gerecyclede materialen levert namelijk milieuwinst op. Volgens CE Delft levert het gebruik van mechanisch gerecycled kunststof een CO2-winst van 2,6 tot 4,6 kilo (afhankelijk van het type kunststof) per gebruikte kilo gerecycled kunststof op.

De levensduur van een kunstgrasveld bedraagt circa 10 jaar en deze picknicktafel heeft een verwachte technische levensduur van 50 jaar. De eerste GreenMatter picknicktafels bestaan nu 3 jaar en hebben dus nog een mooi leven voor zich. Aan het einde van de levensduur zijn ze weer voor 100% recyclebaar. Er kan dan dus gekozen worden om de picknicktafel nieuw leven in te blazen of te gaan voor een andere (zit)oplossing.

Picknicktafels kom je overal tegen. Ze zijn geschikt voor in de openbare ruimte, op een sportpark, of bijvoorbeeld bij een kantoor of school. Ook hebben wij een rolstoelvriendelijke variant, zodat iemand in een rolstoel gemakkelijk kan aanschuiven. Ondanks dat het een van onze eerste oplossingen is, is het nog steeds een hardloper. Het brengt mensen bij elkaar en daar is nog steeds veel behoefte aan.

Sportbedrijf Rotterdam schenkt bijvoorbeeld iedere vereniging die een kunstgrasveld vervangt een groene picknicktafel voor op het terras. Zo keert het versleten kunstgrasveld terug op het sportpark. Een mooi voorbeeld hoe de gemeente haar duurzaamheid aantoont en tastbaar maakt.

End of life oplossingen

De picknicktafel was bij de start van GreenMatter een mooie aanzet om een circulaire grondstofstroom in beweging te brengen. Gezien het aantal kunstgrasvelden (200) dat gemiddeld per jaar wordt vervangen, is er nog genoeg werk aan de winkel om deze grondstofstroom in beweging te houden. GreenMatter heeft daarom de afgelopen jaren niet stilgezeten en de oplossingen in het leveringsprogramma behoorlijk uitgebreid. Ook op dit moment zijn wij bezig met het testen van nieuwe producten om de kunstgrasafvalberg niet alleen noodzakelijk, maar vooral ook op een zinvolle wijze te reduceren.

Recycle the present, save the future.

Oplossingen in dit artikel

GreenMatter

Picknicktafel – 2 banks

GreenMatter

Picknicktafel – 4 banks

Gerelateerde toepassingen

RéVé kiest voor groene parkeerplaatsen

Van een versleten kunstgrasveld naar nieuwe gerecyclede sportvloer

Gemeente Amsterdam: voorloper op het gebied van circulariteit

Vragen?
Wij zijn bereikbaar via
+31 (0) 252 683 300 en [email protected]