De toekomst van sportverenigingen: Een evolutie naar duurzame, interactieve en inclusieve ontmoetingsplekken

11 maart 2024

De week van de circulaire economie.

"In vernieuwing, renovaties en herinrichting van accommodaties wordt circulair een belangrijk uitgangspunt bij investeringen. Bouw- en gebruiksmaterialen van gerecyclede grondstoffen."

Sportverenigingen in Nederland vormen al decennialang het kloppende hart van dorpen en steden. Ze zijn sterk verankerd in lokaal beleid. De samenwerking tussen publieke partijen, vrijwillige organisaties en private organisaties maakt Nederland uniek in Europees perspectief.

Bij de club komen mensen samen genieten van sport en gezelligheid, en voelen zich verbonden met de gemeenschap. Maar zoals alles in het leven, evolueert ook de wereld van sport en vrije tijd voortdurend. Het is logisch dat onze geliefde sportclubs meegroeien met deze veranderingen, zich aanpassen aan nieuwe behoeften en duurzaamheid en inclusiviteit omarmen. In deze blog beschrijven we de belangrijkste aspecten van de sportvereniging van de toekomst en hoe deze blijven aansluiten op de wensen van gemeenschappen voor de toekomst.

Duurzaamheid als kernwaarde

Een cruciaal aspect van de sportclub van de toekomst is duurzaamheid. Het is de sleutel tot langdurig succes. We wensen sportfaciliteiten die niet alleen optimaal presteren, maar ook minimale impact hebben op het milieu. Denk hierbij aan energiezuinige ledverlichting, zonne-energie en innovatieve systemen voor afvalbeheer en waterbesparing. Wat ook gelukkig weer belangrijk wordt, is investeren in kwalitatief hoogwaardige producten met een langere levensduur, waardoor we minder schadelijk en hoogwaardiger afval overhouden.

Circulair als uitgangspunt voor investeringen

In vernieuwing, renovaties en herinrichting van accommodaties wordt circulair een belangrijk uitgangspunt bij investeringen. Bouw- en gebruiksmaterialen van gerecyclede grondstoffen. Denk daarbij aan GreenMatter: Picknicktafels, banken en (tribune)stoelen, walbeschoeiing en kantplanken, maar ook (modulaire) vloeren in de blaashal en fillers voor ecoraster (gras)tegels met bodembedekkers op het terras en op de parkeerplaatsen. We verlangen van producenten dat ze ook nadenken over de bestemming van een product aan het einde van de levensduur.

Interactief en inclusief

In de sportclub van de toekomst staat interactie centraal. We verwachten een dynamische omgeving waar leden worden aangemoedigd om deel te nemen, te leren en te groeien. Dit betekent het integreren van innovatieve trainingsmethoden, zoals slimme trainingsmethoden, die een gepersonaliseerde en boeiende sportervaring bieden. Op basis van data  worden scores en progressie zichtbaar gemaakt en monitoren apps de gebruikersfrequentie. Ook streven verenigingen naar een verscheidenheid aan sportfaciliteiten voor inclusiviteit, waarbij elk persoon, ongeacht leeftijd, achtergrond of vaardigheidsniveau, zich welkom voelt.

Deels zelfvoorzienende accommodaties

In de omgeving van de accommodaties worden bewuste keuzes gemaakt voor beplanting, die een bijdrage kunnen leveren aan de horeca en de gezonde voedingsbehoeften van sporters; denk aan fruitbomen en bloembakken (van gerecyclede grondstoffen) met klein fruit, kruiden en groenten. De beplanting kan ook bijdragen aan koeling van terrassen en demping van geluid tegen overlast.

Faciliteiten combineren voor maximale impact

Een ander kenmerk van de sportvereniging van de toekomst is het slim combineren van faciliteiten voor zowel de georganiseerde als ongeorganiseerde sport. Het traditionele sportaanbod wordt verrijkt met bijvoorbeeld een W&H-court (Winning & Happiness). Een compleet beweegconcept bestaande uit multifunctioneel inzetbare modulaire vloeren die kunnen worden uitgerust met verschillende inrichtingsmaterialen. Zo kan een ruimte verschillende behoeften vervullen, van sporttraining tot gymlessen en andere educatieve sportprogramma’s. Door flexibel gebruik van de recreatieve ruimte kan er efficiënter worden omgegaan met middelen en bieden deze meer waarde. Niet alleen aan bestaande leden, maar ook aan een bredere doelgroep via gedifferentieerde lidmaatschappen of de verhuur. Dan zie je bijvoorbeeld ouders die hun kind komen aanmoedigen, vooraf eerst een SportBox op de club benutten voor hun eigen bewegingsbehoeften. Naast verhuuropbrengsten zal een degelijk court ook zorgen voor extra baropbrengsten. Lees meer hierover via de artikelen onder “Ook interessant” onderaan deze blog.

Ontmoetingsplaats voor iedereen

Last but not least, blijft de sportclub van de toekomst een ontmoetingsplaats voor iedereen. Hier komen mensen samen, bouwen relaties op en versterken de banden binnen de gemeenschap. Door het organiseren van evenementen, programma’s en initiatieven die de betrokkenheid van de gemeenschap vergroten, blijven we het sociale van sport versterken en waardevolle herinneringen creëren voor jong en oud. Uiteindelijk geldt ook hier: Improving is Winning.

Bekijk hoe wij invulling geven aan de toekomst van sportverenigingen met actuele ontwikkelingen in onze digitale brochure over de Sportclub van de toekomst.

Digitale brochure: De sportclub van de toekomst

 

Ook interessant:

Maak kennis met onze Winning & Happiness courts – W&H Sports (whsports.nl)

W&H-court vereniging – W&H Sports (whsports.nl)

 

Oplossingen in dit artikel

GreenMatter

Ecoraster (gras)tegels

GreenMatter

Modulaire sportvloer

GreenMatter

Walbeschoeiing

Gerelateerde toepassingen

Gemeente Amsterdam: voorloper op het gebied van circulariteit

Sportbedrijf Arnhem investeert in duurzame oplossingen!

Eerste grastegels van gerecycled kunstgras op groen terras

Vragen?
Wij zijn bereikbaar via
+31 (0) 252 683 300 en [email protected]