Nieuw: Gerecycled kunstgras in combi-damwand

4 februari 2021

Voor project de Bosbaan hebben wij 120 meter combi-damwand mogen leveren met daarin de kunstgrasvezels van bijna één versleten voetbalveld verwerkt!

Onze productiepartner Lankhorst heeft al tijden de kunststof combi-damwand in haar leveringsprogramma. Deze KLP wand biedt opdrachtgevers een voordelige en duurzame oplossing als het gaat om water- of grondkering. De combi-damwand bestaat normaliter uit PEFC gecertificeerde vuren houten planken die aan de bovenzijde omspoten zijn met kunststof (kleur zwart). Daarnaast bieden zij ook kunststof gordingen die stevigheid en vorm geven aan de constructie van de damwand. De KLP combi-damwand valt onder Duurzaamheidklasse 1 en heeft een verwachte technische levensduur van minimaal 50 jaar.

Voor de Bosbaan in het Amsterdamse Bos hebben wij recent de combi-damwanden mogen leveren. Alleen is de samenstelling van de wand voor dit project anders dan normaal. In totaal zijn er 600 damwandplanken geleverd, waarbij per damwandplank 12 kg kunstgras in de kop van de plank is verwerkt. Totaal is dit dus 7.200 kg aan kunstgras. De ankergordingen zijn 5 meter lang en er is per gording 89 kg kunststof nodig. Totaal waren er 24 gordingen nodig waarin in totaal 2.136 kg kunststof is verwerkt. In het kunststofmengsel wat voor dit project is toegepast, is het aandeel gerecycled kunstgras 88%. Totaal is in het project van de Bosbaan (7.200 +2.136)x0,88 = 8.216 kg gerecycled kunstgras van versleten kunstgras velden verwerkt. In dit project wordt praktisch een volledig voetbalveld gerecycled en een echte stap gemaakt in het volledig circulair gebruik van grondstoffen binnen de gemeente.

De planken zijn aan de bovenkant in plaats van zwart nu groen van kleur. Naast dat er op de lucht- waterlijn geen rotting plaatsvindt, gaat de bovenkant van de wand door de groene kleur mooi op in de natuurlijke omgeving. De bovenkant van de combi-damwand wordt afgewerkt met gerecyclede kunstgras planken.

Gerelateerde toepassingen

RéVé kiest voor groene parkeerplaatsen

Van een versleten kunstgrasveld naar nieuwe gerecyclede sportvloer

Gemeente Amsterdam: voorloper op het gebied van circulariteit

Vragen?
Wij zijn bereikbaar via
+31 (0) 252 683 300 en [email protected]