Wij gaan samenwerken met CERU om het SBR infill een nieuw leven te geven

4 maart 2024

In deze infographic tonen wij het proces van versleten kunstgrasvelden naar duurzame rubberproducten.

SBR infill was tot vorig jaar veruit het meest gebruikte infillmateriaal voor kunstgrasvelden. Het rubber instrooimateriaal is gemaakt van 100% gerecycled rubbergranulaat dat is gewonnen uit versleten voertuigbanden. Om een idee te geven; voor het SBR rubber infill van één kunstgrasveld worden zo’n 30.500 autobanden gerecycled.

Vanaf 2023 geldt een verbod op het gebruik van microplastics, waaronder gerecycled materiaal (SBR) in kunstgrasvelden. Dit betekent niet dat het gebruik per direct verboden wordt. Er is een overgangsperiode van 8 jaar. Daarna mogen velden met SBR niet meer worden aangelegd. Bestaande velden mogen wel blijven liggen tot einde levensduur. Echter kiezen veel opdrachtgevers nu al voor een ander soort infill.

Afvalberg SBR infill

Dit verbod betekent dat als het SBR rubber, uit kunstgrasvelden die aan het einde van hun levensduur zijn, niet meer opnieuw in nieuwe velden mag worden toegepast, er een duurzame toepassing verloren zal gaan én er overschot ontstaat. Er wordt dus nu gekeken naar nieuwe oplossingen om te voorkomen dat er een afvalberg van SBR rubber ontstaat. Mede gezien het feit dat het grondstoffenbeleid in 2030 50% circulair dient te zijn en in 2050 zelfs 100%.

GreenMatter

Wij hebben als missie om het kunstgrasafval uit kunstgrasvelden om te zetten tot een circulaire grondstofstroom door het vervaardigen van gerecyclede kunstgrasproducten. Met deze producten hebben wij een aanzet gegeven om deze grondstofstroom in beweging te brengen. Nu willen wij een tweede grondstofstroom op gang brengen, namelijk die van SBR rubber.

Samenwerking CERU

In samenwerking met CERU zal hoogwaardig hergebruik van deze nieuwe grondstofstroom in beweging worden gebracht met als doel om afval te voorkomen. Met een uitgebreid portfolio aan duurzame rubberproducten voor verschillende toepassingen, zoals speelplaatsen en ondergronden voor outdoor fitness, geeft CERU het eerder gerecyclede rubbergranulaat uit kunstgrasvelden een derde leven.

Wij zijn ervan overtuigd dat door de samenwerking met CERU, veldeigenaren en overige betrokken marktpartijen, een zinvolle invulling kunnen geven aan het circulaire vraagstuk rondom SBR infill.

Oplossingen in dit artikel

GreenMatter

ReLife® ColourPlay tegel

GreenMatter

ReLife® MultiDrain tegel

GreenMatter

ReLife® FitFlex tegel

Gerelateerde toepassingen

Hoe is het nu “met de brug die is geslagen” naar verduurzaming kunstgras?

AKC Blauw-Wit kleurt groen!

Nieuwe fietsenstalling met oog voor duurzaamheid bij Rugby Football Club Haarlem!

Vragen?
Wij zijn bereikbaar via
+31 (0) 252 683 300 en [email protected]