GreenMatter producten dragen bij aan zorgplicht

16 februari 2021

De zorgplicht voor het milieu bij de aanleg en het onderhoud van sportvelden is heel belangrijk. Zeker bij kunstgrasvelden.

Daarom heeft de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC) samen met alle betrokkenen een vernieuwd zorgplichtdocument opgesteld. Opdrachtgevers en -nemers hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid en wettelijke zorgplicht om de bodem schoon te maken.

In het vernieuwde zorgplichtdocument wordt onder andere besproken hoe verspreiding van instrooimateriaal en vezels kan worden voorkomen. Instrooirubber en afval van kunstgrasslijtage zijn microplastics. De verspreiding van microplastics moet worden tegengegaan. Een van de oplossingen hiervoor die wordt aangedragen door BSNC is de velden voorzien van kantplanken, boarding of andere voorzieningen die verspreiding buiten het veld voorkomen.

Wij kunnen hierin een rol spelen met de volgende gerecyclede producten:

Kantplanken met rubberen strip

De GreenMatter kantplank 2.0 vervaardigd uit gerecycled kunstgras van te vervangen kunstgrasvelden (geen productieafval). De onderlinge verbinding van kantplank 2.0 bestaat uit een gerecycled kunstgras koppelstuk. De kantplanken worden aangebracht in een aluminium onderprofiel en deze kan optioneel worden voorzien van een rubberen strip om oneffenheden in het straatwerk op te vangen.

Borstelmatten

Onze gerecyclede borstelmat bestaande uit kunstgras balken van 43 43 mm kan verdiept worden aangebracht waardoor er sprake is van een hoge vuilopvang capaciteit.

Win-winsituatie

Met deze producten die zijn vervaardigd van gerecycled kunstgras sla je dan ook twee vliegen in één klap. Door het toepassen van deze producten dragen gemeenten bij aan hun wettelijke zorgplicht om de bodem schoon te houden door het tegengaan van verspreiding van microplastics. Daarnaast wordt een bijdrage geleverd aan het verkleinen van de kunstgrasafvalberg. Klik hier voor onze infographic.

Infillbehoud en tegengaan van microplastics is in Nederland al een tijd een hot topic. Ook in andere Europese landen gaat dit onderwerp steeds meer spelen. Mede daarom organiseert ESTC de Europese branchevereniging voor de kunstgrasindustrie 24 februari aanstaande een webinar hierover.

Gerelateerde toepassingen

Gemeente Amsterdam: voorloper op het gebied van circulariteit

Sportbedrijf Arnhem investeert in duurzame oplossingen!

Eerste grastegels van gerecycled kunstgras op groen terras

Vragen?
Wij zijn bereikbaar via
+31 (0) 252 683 300 en [email protected]